Anatomie en fysiologische voeding

Bijgewerkt op maart 17, 2017
You are here:
< Back

Zodra je gaat sporten treden er allerlei veranderingen op, zo ga je bijvoorbeeld sneller ademen, je hartslag stijgt, je lichaamstemperatuur neemt toe en je gaat zweten. Dit soort verschijnselen worden fysiologische verschijnselen genoemd. Fysiologie is de leer van de normale levensverrichtingen en – verschijnselen. Om te begrijpen wat er tijdens inspanning in het menselijk lichaam gebeurt, is algemene kennis van de fysiologie onontbeerlijk. Normaal gesproken zijn fysiologische processen in evenwicht. Zo blijft bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur gehandhaafd tussen de 36,5 en 37,5 ºC, de pH van het bloed blijft rond de 7,4 en de bloedglucose van een gezond persoon is tussen de 4 en 8 mmol/L. Het handhaven van deze stabiele toestand van het lichaam noemt men homeostase. In dit hoofdstuk maak je kennis met verschillende orgaansystemen en leer je van alles over hun bijdrage aan de homeostase. Na het bestuderen van deze tekst ben je in staat om:

–  de samenhang tussen cellen, weefsels, organen en orgaansysteem te beschrijven;
– de bouw en functie van de volgende orgaansystemen te beschrijven:
–  Respiratoir stelsel
– Hart- en vaatstelsel
– Huid
– Spijsverteringsstelsel
– Urinewegstelsel
– Motorisch stelsel
– Zenuwstelsel
– Hormonale stelsel
– Voortplantingsstelsel

Lees verder

Bron: Atletiekunie

Anatomie en fysiologische voeding

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *