Wat zorgt ervoor dat je geblesseerd raakt

Bijgewerkt op maart 17, 2017
You are here:
< Back

Blessures zijn de grote frustratie van de hardloper. Bijna iedere hardloper raakt wel eens geblesseerd. Maar wat zorgt er nu voor dat je wel of niet geblesseerd raakt? Eén oorzaak kan zijn een geringe belastbaarheid. De ene loper is van nature veel belastbaarder dan de ander en kan de gekste dingen doen en niet geblesseerd raken, terwijl een andere loper bij het minste of geringste al op de bank zit. Dit is een factor waar je zelf geen controle over hebt maar die genetisch bepaald is. Er zijn echter ook een aantal factoren die je zelf wel in de hand hebt.

Door bewust aan deze punten te werken, kun je de meeste blessures voorkomen.

Efficiëntie van de looptechniek

Hoe efficiënt is je looptechniek? De manier waarop je loopt bepaalt in sterke mate hoe gevoelig je bent voor blessures. Als je iedere stap op je hak landt, een heel langzaam ritme hebt en in je heupen doorzakt tijdens het hardlopen, dan is de kans dat je geblesseerd raakt een stuk groter dan wanneer je op je voorvoet, met een hoog ritme en mooi uitgestrekt loopt. Hoe efficiënter je looptechniek is, hoe beter de impact van iedere pas wordt opgevangen, hoe minder je spieren en pezen te verduren krijgen en hoe minder gevoelig je voor blessures bent. Je looptechniek is gelukkig te verbeteren.

Hoe verbeteren: Je looptechniek is niet iets wat je in één dag aanpast, het optimaliseren van je looptechniek is waar Lichtlopen over gaat. Methodes om aan je looptechniek te werken zijn bijvoorbeeld videoanalyse, loopscholing en focussen op een goede techniek tijdens het hardlopen.

Kracht en balans

Onder dit kopje zien we hoe sterk en in balans je lichaam is. Er zijn twee redenen waarom kracht en balans belangrijk zijn voor de hardloper. De eerste is dat je sterke balans spieren nodig hebt om met een goede looptechniek te kunnen lopen. Als de kleine spiertjes in je heupen niet sterk genoeg zijn, lukt het je niet om mooi uitgestrekt te lopen. Ten tweede zorgt voldoende kracht en balans ervoor dat je minder gevoelig wordt voor blessures. Je lichaam is sterker en kan de klappen die het krijgt tijdens het hardlopen beter opvangen.

Bij het doen van oefeningen om je kracht en balans te verbeteren is het wel belangrijk dat je de juiste spieren traint. Doe loop specifieke oefeningen. Dit zijn oefeningen die specifiek helpen om beter en sneller hard te lopen. Denk bij goede oefeningen aan loop specifieke oefeningen die helpen om je voeten, enkels, heupen, billen en romp versterken.

Hoe verbeteren: Methodes om je kracht en balans te verbeteren zijn bijvoorbeeld core-stability, krachttraining, heuveltraining, oefeningen met elastibands en stabiliteitsoefeningen. Door wekelijks een alternatieve training in je trainingsschema op te nemen waarbij je deze oefeningen doet, kun je je kracht en balans enorm verbeteren.

Slim trainen

Als laatste is er slim trainen, hoe snel je opbouwt met bepaalde trainingen en aantal kilometers is bijvoorbeeld erg bepalend voor de kans op blessures. Als je nu twee keer per week loopt en in één of enkele weken het aantal trainingen opvoert naar vijf per week, is de kans groot dat je geblesseerd raakt. Het is erg belangrijk om voorzichtig op te bouwen met trainingen. Verder is het soort trainingen dat je doet ook bepalend. Ga je iedere dag voluit een intervaltraining doen, dan is de kans ook groot dat je geblesseerd raakt. Houd altijd in je achterhoofd dat het verstandiger is om een beetje te rustig dan te hard te trainen. Keihard trainen en vervolgens maanden geblesseerd raken is een stuk minder effectief als maandenlang rustiger trainen.

Lees verder…

Wat zorgt ervoor dat je geblesseerd raakt

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *