De kracht van Omega-3

Bijgewerkt op februari 19, 2018
You are here:
< Back

Omega-3

Het voedingscentrum raadt aan om minimaal een keer per week vette vis te eten zoals zalm, sardientjes of makreel. Deze vissoorten zitten namelijk vol met omega-3 vetzuren: Vetzuren met ongekende voordelen voor onze gezondheid. Als sporter is omega-3 nog eens extra belangrijk: het helpt je lichaam te herstellen van intensieve inspanning.

Ontstekingsremmers

Grootschalige onderzoeken laten zien dat een hoge inname van omega-3 je kan beschermen tegen allerlei aandoeningen en dat omega-3 remt ontstekingsreacties in ons lichaam remt. Dat laatste is heel belangrijk om een goede gezondheid te behouden. Veel bacteriën en virussen zouden ongestoord hun gang kunnen gaan als ons lichaam ontstekingen niet zou kunnen bestrijden. Als sporter krijg je nog eens extra te maken met ontstekingsreacties. Na een intensieve training ontstaan er kleine ontstekingen in ons lichaam. In de periode tussen twee trainingen gaat je lichaam hard aan de slag om deze ontstekingen op te ruimen. Met als gevolg een nog sterker en sneller lichaam. Omega-3 vetzuren kunnen ons lijf ondersteunen met het te lijf gaan van deze ontstekingen.

Lagere bloeddruk en minder risico op hart- en vaatziekten
Behalve het remmen van ontstekingen doet omega-3 nog meer. Zo verlaag je met het eten van vette vis het risico op hart- en vaatziekten (met 10%), kun je de bovendruk (bloeddruk) met 4.5 mm Hg verlagen door dagelijks 4 g EPA en DHA te slikken en helpt voldoende omega-3 tijdens de zwangerschap voor een gezonde hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Dit laatste is overigens alleen wanneer er vette vis wordt gegeten, niet wanneer er supplementen worden geslikt. Er zijn meer aanwijzingen dat het eten van vette vis meer voordeel biedt dan het slikken van supplementen.

Omega 3 is essentieel

Er zijn verschillende soorten omega-3: ALA (een plantaardige vorm, ook te vinden in bijvoorbeeld zeegroenten), EPA, DHA en DPA. Ons lichaam kan zelf EPA en DHA produceren uit ALA. De rest krijgen we binnen via onze voeding. De ALA Omega 3 vetzuren zijn zogenaamd essentieel. Dit bekent dat ons lichaam ze zelf niet kan produceren maar we de vetzuren enkel via onze voeding binnenkrijgen. Het gaat per dag om zo’n 2-3 gram ALA per dag en 200 mg EPA/DHA. Eet je elke week minimaal een keer vette vis dan krijg je meteen voldoende EPA en DHA binnen voor de hele week. Om voldoende ALA binnen te krijgen eet je bijvoorbeeld 1 eetlepel chiazaad (1700 mg), 4 walnoten (2400 mg), 2 eetlepels mayonaise (2100 mg) of 400 gram spruitjes (2200 mg).

 

Artikel van LosseVeter

 

De kracht van Omega-3

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *