Eiwit en koolhydraten direct na intensieve inspanning

Bijgewerkt op februari 12, 2018
You are here:
< Back

Direct eiwit en koolhydraten innemen na een intensieve inspanning is goed voor stevige botten. Deze voedingsmiddelen remmen namelijk de afbraak van botweefsel. Het nuttigen van eiwit en koolhydraten twee uur na het hardlopen innemen werkt minder goed, maar is nog steeds beter dan niet eten.

Regelmatige belasting is belangrijk voor stevige botten. Het wankele evenwicht tussen botopbouw en –afbraak is echter snel verstoord door zeer intensieve en langdurige inspanning. Zo kan een zware hardlooptraining zorgen voor een netto afbraak van botweefsel die tot wel vier dagen aanhoudt. Wanneer deze botafbraak niet voldoende gecompenseerd wordt door periodes van opbouw, verliezen de botten aan stevigheid. Sporters hebben dan een grotere kans op blessures zoals botbreuken of stressfracturen. Dit is slecht nieuws voor topsporters die zeer frequent de landing van het lichaam op de grond moeten opvangen, zoals tijdens het springen en hardlopen, of bij fysiek contact in teamsporten.

Voldoende calcium en vitamine D zijn nodig voor een optimaal herstel van de botten. Of daarnaast ook eiwitten en koolhydraten kunnen beschermen tegen botafbraak, is onderzocht door Britse sportwetenschappers.

 

Artikel in Topsporttopics

Eiwit en koolhydraten direct na intensieve inspanning

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *