Koolhydraten tijdens en na de training

Bijgewerkt op december 11, 2017
You are here:
< Back

Koolhydraten

Vaak wordt er gezegd dat je direct na of liefst ook al tijdens de training voldoende koolhydraten moet nemen voor een goed herstel. Maar is dit in alle gevallen wel wat je wilt?

Herstel versus Aanpassing

Wat wil je met de training bereiken? In het algemeen is het doel om beter te worden. Je wilt dat er een aanpassing plaats vindt als gevolg van de training. Waardoor je de volgende training of wedstrijd weer net wat harder of langer kunt lopen. Alleen in een situatie waarin je al snel weer een prestatie moet leveren kan de voorkeur uitgaan naar een snel herstel en is de aanpassing minder van belang.

Vetverbranding

Voor een hardloper die wedstrijden langer dan 800 meter wil lopen is het zinvol om de vetverbranding te optimaliseren. Het gevolg hiervan is dat je op dezelfde snelheid minder van je beperkte voorraad koolhydratengebruikt. Een dergelijke aanpassing vindt onder andere plaats door te trainen met een vrijwel lege tank. Een lange duurloop doen op nuchtere maag in een heel rustig tempo. Je lichaam blijft dan voornamelijk in de vetverbranding. Na verloop van tijd wordt het lopen op nuchtere maag steeds gemakkelijker en kan ook het tempo een beetje opgevoerd worden. Eén van de trainingswetten is dat er een verstoring van het evenwicht moet zijn om een aanpassing te realiseren. Daarom is het goed om het lichaam regelmatig te prikkelen met een net iets meer  uitdagende training of onder zwaardere omstandigheden. Het spreekt voor zicht dat de aanpassing minder groot zal zijn als tijdens de nuchtere  duurloop koolhydraten worden ingenomen.

Aanpassing in de genen

De aanpassing van het energiesysteem zoals hierboven beschreven ligt nogal voor de hand. Een heel andere verhaal is de aanpassing die plaats vindt in de genen. Voor een hardloper is het aantal mitochondriën in de spieren van heel groot belang. Mitochondriën zijn, zeg maar, de energiefabriekjes in de spier. Zij zorgen er voor dat je inspanningen langer vol kunt houden. Het AMPK enzym zorgt voor een toename van deze energiefabriekjes. Tijdens de training is het AMPK enzym actief maar deze activiteit wordt direct stilgelegd wanneer je na de training koolhydraten inneemt. Voor een grotere prestatieverbetering van het duurvermogen als gevolg van de training kun je dus beter even wachten met het innemen van koolhydraten. Overigens werkt het AMPK enzym bij krachttraining juist averechts, als je doel krachttoename is kun je dus beter wel koolhydraten nemen.

Veel interessante informatie over voeding en training kun je vinden op de site www. scienceofrunning.com

 

Koolhydraten tijdens en na de training

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *