Snel herstel versus lange termijn adaptie

Bijgewerkt op mei 05, 2017
You are here:
< Back

 Wat is herstel?

De vraag “Wat is herstel?” lijkt te vanzelfsprekend om te beantwoorden. Natuurlijk begrijpt iedereen wat we bedoelen met herstel? Iedereen heeft ook verstand van het voedsel dat goed is voor herstel. Dit is de voeding met eiwit, toch? Misschien ook wle met koolhydraten. Als ik atleten en coaches vraag wat herstel is krijg ik verschillende antwoorden. Herstel is een breed begrip dat refereert aan de terugkeer van de prestatie capaciteit. Na een training ben je vermoeid en is de prestatie capaciteit verminderd. In de uren en dagen na de training “herstel” je en keert de prestatie capaciteit terug naar het normale niveau (en kan zelfs beter worden). Het tijdsverloop hangt af van veel factoren zoals hoe zwaar de training was (intensiteit en duur als ook de omgevingsfactoren zoals hoogte en hitte). Deze blog gaat in op de volgende drie vragen:
  • Wat bedoelen we precies met herstel?

  • Welke methoden op het gebied van voeding hebben we om snel herstel te bevorderen?

  • Speel eiwit een rol bij snel herstel (uren na de training)?

Acuut herstel versus lange termijn adaptie

Er is een verschil tussen acute of snel herstel en lange termijn adaptie. Lange termijn adaptie refereert naar de verbeteringen in het spier en cardiovasculaire systeem dat uiteindelijk zal resulteren in prestatie verbeteringen. Vaak wordt met herstel zowel het korte termijn als het lange termijn proces bedoeld. Vaak spreken we over herstel maar bedoelen we snel herstel in de uren na de training en soms bedoelen we de lange termijn effecten. De twee zijn met elkaar verbonden, maar niet hetzelfde.

Vooral de laatste jaren is het duidelijk geworden dat dat wat goed mag zijn voor acuut herstel, niet persé goed is voor addaptie op lange termijn. Een aantal voorbeelden:

Studies suggereren dat antioxidanten spierpijn kunnen verminderen en helpen bij herstel op korte termijn, maar hoge doses worden ook in verband gebracht met vermindering van de adaptie door training op lange termijn. (Hoge doses antioxidanten verhinderen mogelijk de signalen die nodig zijn om de trainingsadaptie te stimuleren)

Op dezelfde manier, terugbrengen van ontstekingen met NSAIDs zoals ibuprofen helpen mogelijk bij het korte termijn herstel en verminderen mogelijk spierpijn. Maar ze verminderen mogelijk ook de lange termijn adaptie.

Hetzelfde is gezegd over ijs baden. Ze kunnen helpen bij op zijn minst de perceptie van herstel op korte termijn maar verminderen mogelijk de trainingsadaptie op lange termijn.

Er zijn veel meer voorbeelden en in het algemeen, verwijderen van stress signalen (wat kan helpen bij het korte termijn herstel), zal ook de signalen verminderen die nodig zijn voor de adaptie. Dus bij het ontwikkelen van een herstel strategie is het altijd belangrijk om de hoofd doelen in gedachten te houden: Is het belangrijk om binnen enkele uren weer te presteren, of liggen de hoofd doelen wat verder weg. In competies met verschillende ronden en met slechts een paar uur of dagen tussen de ronden, wil je waarschijnlijk alle korte termijn herstel strategieën optimaliseren. Aan het begin van het seizoen in voorbereiding op de wedstrijden, zal acuut herstel niet altijd de hoogste prioriteit hebben en is het mogelijk beter om te kiezen voor een stratiegie die de adaptie op de training zo goed mogelijk maakt.

Artikel door Asker Jeukendrup, orgineel is hier te vinden.

 

Snel herstel versus lange termijn adaptie

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *