Minimalistisch schoeisel als oplossing voor lage rugpijn

Bijgewerkt op december 27, 2017
You are here:
< Back

Tim Ferriss is o.a. bekend geworden als schrijver van de boeken “4 hour Workweek” en “4 hour Body”, vooral in het laatstgenoemde boek doet hij veel experimenten op zichzelf om te kijken welk effect bepaalde voeding en training heeft op zijn lichaam. Al dat experimenteren heeft ook een keerzijde, zijn lichaam heeft er behoorlijk van langs gekregen wat geresulteerd heeft in een aantal chronische blessures. Hij beschrijft in een hoofdstuk zijn pogingen om deze blessures te laten genezen. In eerste instantie spendeert hij een klein kapitaal om met allerlei injecties (onder medische begeleiding) zichzelf te laten genezen, dit heeft niet het gewenste en zelfs een averechts effect. Vervolgens heeft hij een flink aantal methodes geprobeerd om door anders te bewegen te genezen. Twee van deze methodes hebben ook echt voor de langere termijn gewerkt. De eerste methode is dus het lopen op blote voeten of minimalistische schoenen (zero drop, dus zonder hakverhoging). Hieronder zijn beschrijving over het hoe en wat samengevat.

voetenSchoenen met een hakverhoging zorgen voor een compensatie in lichaamshouding waardoor het bekken kantelt en de rug hol komt te staan. Dit is eenvoudig te verhelpen door het dragen van platte schoenen met weinig tot geen verschil in zooldikte tussen teen en hak (zero drop). Het gebruiken van dergelijke schoenen heeft er voor gezorgd dat mijn lage rugpijn, waar ik al meer dan tien jaar mee rond liep, volledig is verdwenen. Ook zorgt de schoenen ervoor dat je de natuurlijke vorm van de voet weer terug krijgt doordat er bij de tenen meer ruimte is.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats, stap niet direct en zonder begeleiding over van traditionele hardloopschoenen naar minimalistische schoenen. Een minder goede techniek en een te grote verandering ineens wat betreft belasting achillespees en kuiten kan gemakkelijk tot blessures leiden.

Meer weten over de 4-hour body? Zie de website fourhourbody.com

Bron: Lichtlopen

Minimalistisch schoeisel als oplossing voor lage rugpijn

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *