Minimalistisch hardlopen

Bijgewerkt op december 27, 2017
You are here:
< Back

Hoe je minimalistisch hardlopen kunt gebruiken om je looptechniek effectiever te maken, blessures te voorkomen en sneller te lopen.

Minimalistisch hardlopen betekent simpel gezegd hardlopen op blote voeten of op minimalistische schoenen. Het verschil met deze schoenen ten opzichte van de gebruikelijke hardloopschoenen is dat deze schoenen minimale demping hebben en het hardlopen op blote voeten nabootsen.

Wat zijn nu de voordelen van minimalistisch hardlopen?

• Betere feedback: Doordat er bij het minimalistisch hardlopen geen of weinig demping tussen je voet en de ondergrond zit, voel je veel beter aan hoe je loopt. Je voelt het dus sneller aan wanneer je een beetje verkeerd loopt en hier kun je dus sneller iets aan doen.

• Sterkere voeten: Doordat je geen demping hebt, vang je de impact van de landing meer met je voeten op. Hierdoor worden je voeten sterker.

• Dwingt een goede techniek af: Als je op blote voeten loopt, laat je het wel om op je hak te gaan landen. Nu er geen demping onder je voet zit, is het ineens een stuk oncomfortabeler om op je hak te landen. Je wordt dus als het ware gedwongen om efficiënter en natuurlijker te lopen.

De valkuil van minimalistisch hardlopen

  • Te snel opbouwen: Dit is de grootste valkuil, wanneer je te snel opbouwt met het aantal keer en de hoeveelheid van minimalistisch hardlopen, is de kans op een blessure groot. Je lichaam is gewend aan het hardlopen met demping en is nog niet sterk genoeg om ineens lange stukken op blote voeten of minimalistische schoenen te lopen. Wees heel voorzichtig met hoe snel je opbouwt.

Hoe je minimalistisch hardlopen kunt gebruiken

Een goede manier om het lopen op blote voeten te gebruiken om beter, sneller en met minder blessures te lopen is het regelmatig een stukje in en/of uitlopen op blote voeten of minimalistische schoenen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om één keer per week tijdens de warming-up voor je baantraining een rondje op blote voeten op de atletiekbaan te lopen. Bouw dit langzaam uit totdat je zonder problemen het inlopen op blote voeten kunt doen.

Wanneer je regelmatig een stukje op blote voeten of minimalistische schoenen loopt, haal je je hardlooptechniek uit het gebruikelijke ritme en wen je er aan om met een betere looptechniek te lopen.

Bron: Lichtlopen

Minimalistisch hardlopen

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *