Niet specifieke anaerobe training

Bijgewerkt op november 28, 2017
You are here:
< Back

Aeroob versus Anaerobe training

De meeste trainers zijn zich er tegenwoordig wel van bewust. Voor de langere afstanden(800 meter en langer) is het aerobe systeem het belangrijkst. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs bij een 800 meter de aerobe capaciteit al voor het grootste deel het succes bepaalt. Maar voor die laatste procenten om echt de best mogelijke tijd te lopen is ook het anaerobe training belangrijk.

Anaeroob trainen gaat ten koste van het Aerobe systeem

Het is dus nuttig om ook regelmatig trainingen te doen die het anaerobe systeem verbeteren. Het probleem hierbij is dat veel anaeroob trainen ten koste gaat van het aerobe systeem. In de praktijk leveren anaerobe trainingen vaak op korte termijn een vormpiek op. Deze vorm verdwijnt echter vaak snel weer doordat het aerobe systeem achteruit gaat.

Hoe vaak anaeroob trainen

Een ander belangrijk punt hierbij is dat het veel tijd kost om het aerobe systeem goed op niveau te krijgen. Het anaerobe systeem is in veel kortere tijd goed te trainen. Bij junioren op de langere afstanden, waren 2 of 3 pittige anaerobe trainingen per jaar vaak al voldoende om  het anaerobe systeem op peil te krijgen. Voor de lopers die zich meer op de korte afstanden richten is het nodig om de anaerobe trainingen wat vaker te laten doen. Hierbij komt dus het dilemma om de hoek kijken dat je het anaerobe systeem wilt trainen zonder dat dit ten koste gaat van het aerobe systeem.

Lees hier verder

Niet specifieke anaerobe training

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *